Masáže pre zdravie a pohodu.

Meridiány - Energetické dráhy.

16.06.2010 04:58

 

 

Čo je to meridián?

Vyčerpávajúcu odpoveď môže dať rad kníh s touto tematikou (napríklad Meridiánová masáž). Ja sa pokúsim popísať meridiány a súvislosti (podľa mňa) čo najprístupnejšou formou. Ak si predstavíme, že v ľudskom tele sú aj mimo orgánové dráhy, ktoré vedú energiu – skoro sme trafili. Prirodzene, že tieto dráhy sú presne smerované, spájajú jednotlivé orgány, sú spriaznené s čakrami, s orgánovou ružicou (známe tiež ako pentagram, orgánové hodiny), ďalšími bodmi ľudského tela a teda aj podľa známeho všetko so všetkým súvisí. Určite nie som ďaleko od tohto tvrdenia, pretože živý organizmus je od okamihu počatia zázrakom prírody, podriaďuje sa zákonitostiam prírody, je odkázaný na komunitu...

Týmito pomyselnými kanálikmi, dráhami, preteká energia čchi (tradičná čínska medicína) a nesú všeobecne známy názov – meridiány. Meridiány zodpovedajú nie len za tok energie, ale aj tok krvi a štiav v tele. Existuje dvanásť hlavných meridiánov, ktoré zodpovedajú za stály prietok energie. Ľudské orgány tvoria páry (pozri obrázok orgánovej ružice) a rovnako aj meridiány. Preto je možné alternatívnymi metódami pôsobiť cez jednotlivé body (napríklad reflexné, akupunktúrne body) na orgány. Nebudem popisovať presný tvar a priebeh jednotlivých meridiánov (uvediem len stručne), pretože je to viac ako náročné, to by som pre záujemcov ponechal na štúdium dostupnej literatúry. Predpokladám, že čitateľa skôr zaujme fyzický a psychický prejav poruchy v jednotlivých meridiánoch (niektorých), aby spätne vedel reagovať aj na otázky terapeuta. Dohodnime sa, že v tomto príspevku budú meridiány nazvané dráhami, ktoré vystihujú v slovenčine ich presnejšie určenie.

Dráhy sú zároveň usporiadané v poradí orgánovej ružice, aby ste mohli sledovať ich správanie v rytme dňa, presnejšie - dokonca v priebehu jednotlivých hodín dňa. Týmto Vám poukazujem na príčinnú súvislosť dráh a prislúchajúcich orgánov v časovom slede dňa činnosti týchto orgánov (údaje uvedené v h – h, časový začiatok v ružici – časový koniec v ružici), ale pozor – časový údaj sa dotýka priamo len činnosti orgánov v tele.

  1. Dráha pečene uzatvára tretí dráhový obeh a prebieha od palca nohy cez vnútornú stranu nohy k bočnej stene hrudníka. Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy okrem ťažkostí súvisiacich s funkcionalitou pečene sú s meridiánom späté aj lokálne poruchy (opuch mieška u mužov a podbrušia u žien, ťažkosti s predklonom a záklonom trupu, bolesti v krížoch, bolesť hlavy, hučanie v ušiach, rozostrené videnie, suchosť v očiach, pocit plnosti pod rebrami, zvracanie, zápcha, hnačka, poruchy trávenia, pomočovanie, zvýšená únava). Ďalším prejavom sú svalové kŕče popri meridiáne, ochorenie šliach, kĺbov a väziva. Tvár je suchá a má farbu prachu. Nechty sú mäkké, slabé a krehké a vlasy sú bez lesku. Psychické prejavy energetickej rovnováhy – základným prejavom je zvýšená sebakontrola, pocit slabého ovládania seba samého, nevyrovnané chovanie a emócie, výbuchy zúrivosti, zlosť, impulzívny prejav, zvýšená podráždenosť, precitlivenosť na hluk, silné vône a chute, frustrácia, nepružnosť v myslení, pocit prepracovanosti s neschopnosťou sa uvoľniť a nesplniteľné plány. Poloha pečene v orgánovej ružici je od 01 h do 03 h (párový orgán je žlčník). V tomto čase začína pracovať pečeň. Počas regenerácie pečene nastáva útlm (najnižšie okysličenie mozgu), je potrebné byť opatrný najmä pri činnosti vyžadujúcu zvýšenú opatrnosť. Neodporúča sa konzumácia ťažkých a mastných jedál alebo pitie alkoholu.
  2. Dráha pľúc sa začína na bočnej stene hrudníka a prebieha na vnútornej strane ruky ku palcu. Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy - tieto prejavy priamo súvisia s funkcionalitou pľúc. Typickými prejavmi sú dýchacie ťažkosti, kašeľ, astma, pocit dýchavičnosti, plnosti v hrudi, bolesti v jamke kľúčnej kosti, bolesti v krku, zimnica, horúčky s potením (aj bez potenia), znížený pocitový prah voči chladu, srdečná arytmia, bolesti v zápästí a horných končatinách, problémy s močením, niektorými druhmi ekzémov, škvrny na pokožke, suchá a drsná pokožky a strata ochlpenia. Psychické prejavy energetickej nerovnováhy - typickým prejavom je emočná otupenosť, depresia, melanchólia a seba podceňovanie. Poloha pľúc v orgánovej ružici je od 03 h do 05 h (párový orgán je hrubé črevo). V tomto čase sú v činnosti pľúca, preto sa v tomto čase obyčajne budia fajčiari, astmatici, chorí na priedušky, ľudia s nádchou, so zápalmi dýchacích ciest. V tejto dobe človek pociťuje aj najväčší strach a úzkosť. Každá maličkosť nadobúda obrovský význam.
  3. Dráha hrubého čreva prechádza od ukazováka na vonkajšej strane ruky cez lakeť a rameno k tvári a končí sa pri nosných krídlach. Poloha hrubého čreva v orgánovej ružici je od 05 h do 07 h (párový orgán sú pľúca). Nastáva vrchol činnosti hrubého čreva. Najvhodnejšia doba pre vyprázdňovanie organizmu. Je potrebné vyhýbať sa stresu a psychickej záťaži a zvýšiť príjem tekutín (čaje).
  4. Dráha žalúdka prebieha od tváre po prednej strane trupu k nohe a končí sa na 2. prste nohy. Poloha žalúdka v orgánovej ružici je od 07 h do 09 h (párový orgán je pankreas). Do činnosti sa dostáva žalúdok. Je veľmi dôležité konzumovať v tomto čase vitamíny. Telo potrebuje byť v teple, studená sprcha alebo kúpeľ nie sú vhodné.
  5. Dráha pankreasu prebieha od palca na vnútornej strane nohy k trupu a potom k bočnej stene hrudníka. Druhý dráhový obeh vytvára dráha srdca, tenkého čreva , močového mechúra a obličiek. Fyzické prejavy energetickej rovnováhy sa prejavujú tuhnutím koreňa jazyka, po jedle nutkaním na zvracanie, bolesti žalúdka, diabetes, prudké bolesti pod srdcom, hnačka s pocitom nedostatočného vyprázdňovania, blokácia vody v organizme, žltačka, neschopnosť stabilného spánku, opuchy na vnútornej strane kolien a stehien, pocit chladu v končatinách, vodnaté výtoky z nosa, krku, úst a iných slizníc, anémia porucha elasticity ciev, krvácavosť a podliatiny. Psychické prejavy sú v zmätenosti, ťažkopádnom myslení, nesústredenosti, prchavých myšlienkach a utkvelých predstavách, prílišnej starostlivosti a seba ľútosti a smútku. Poloha sleziny a pankreasu v orgánovej ružici je od 09 h do 11 h (párový orgán je žalúdok). Vrcholí práca pankreasu a sleziny, neodporúča sa konzumácia alkoholu. Vhodné je ovocie, med (je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti). Vyhýbať by sme sa mali prílišnej fyzickej činnosti, je to čas vrcholu duševných schopností.
  6. Dráha srdca prebieha od podpazušia vnútornej strany ruky k malíčku. Fyzické prejavy sú chorobné stavy s činnosťou srdca a s orgánmi kadiaľ dráha prechádza, búšenie srdca, časté sčervenanie, nočné potenie a potenie aj pri malej námahe, bledosť tváre, dlaní a chodidiel, citlivosť na chlad a teplo, pocity sucha v hrdle, stúpanie chladu do rúk a žltnutie očného beľma. Psychické prejavy sú najmä duševný nepokoj, citová labilita, hystéria, poruchy reči a neschopnosť komunikácie, poruchy pamäte, roztržitosť, poruchy spánku a ťažké sny. Poloha srdca v orgánovej ružici je od 11 h do 13 h (párový orgán je tenké črevo). Doba aktívnej činnosti srdca, nie je dobré zaťažovať ho veľkým množstvom potravy. Nastáva mierny útlm, pozor na úrazy! Vhodná je prechádzka alebo krátky spánok.
  7. Dráha tenkého čreva prebieha od malíčka na vonkajšej strane ruky k ramenu a potom k tvári. Poloha tenkého čreva v orgánovej ružici je od 13 h do 15 h (párový orgán je srdce). Definuje časové obdobie vrcholu činnosti tenkého čreva. Postupne sa zvyšuje fyzická aktivita.
  8. Dráha močového mechúra prebieha z hlavy cez chrbát a zadnú stranu nohy k malíčku nohy. Fyzické prejavy sú bolesti hlavy vnikajúce do mozgu, pocit vytláčania očí z hlavy, bolesť a stuhnutosť chrbtice, bolesti svalov v oblasti krku, chrbta, pásu, sedacích svalov, podkolenia, vznik hemoroidov, pomätenosť, výtok hlienov alebo krvi z nosa, ťažkosti s močením, vrátane inkontinencie a častého močenia, zväčšenie prostaty, niektoré formy artritídy, kazovosť zubov, poruchy sluchu a bolestivé pocity chladu v končatinách. Psychické prejavy sú nepokoj, nesmelosť, bezohľadnosť, nedbalosť, hyperaktivita nervového systému s neprimeranými reakciami na stres a ustrašenosť. Poloha močového mechúra v orgánovej ružici je od 15 h do 17 h (párový orgán sú obličky). V tomto čase najviac pracuje močový mechúr. Dobré je piť bylinkové čaje, športovať. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo, aktivita stúpa a dosahuje druhý výkonnostný vrchol.
  9. Dráha obličiek prebieha od chodidla cez vnútornú stranu nohy k vrchnej časti hrudného koša, tretí dráhový obeh tvoria dráhy obehu (osrdcovníka), trojitého ohrievača, žlčníka a pečene. Fyzické prejavy sú všetky choroby obličiek, temné kruhy pod očami, akné, ekzémy, vykašliavanie krvavých hlienov, suchý jazyk, angíny, rozmazané videnie, bolesti srdca, únava, nutnosť častého oddychovania, ťažkosti v sexuálnej a hormonálnej oblasti, poruchy plodnosti, sklon k potratom, chronická únava, pálivé bolesti na chodidlách, zvonenie v ušiach, krehkosť kostí, kazovosť zubov a ochablosť dolných končatín. Psychické prejavy sú najmä duševný nepokoj, nerozhodnosť, váhavosť, netrpezlivosť, cynizmus, tendencie k rozladenosti a smútku, fóbie a strach. Poloha obličiek v orgánovej ružici je od 17 h do 19 h (párový orgán je močový mechúr). Je potrebné vylúčiť škodlivé látky - tuky, cukry, soľ, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stres.
  10. Dráha obehu (osrdcovníka) prebieha z bočnej steny hrudníka cez vnútornú stranu ruky k prostredníku. Poloha osrdcovníka v orgánovej ružici je od 19 h do 21 h, len časovo. V orgánovej ružici sa nezobrazuje. V princípe by mala prekrývať ružicu ako celok. Do činnosti sa dostáva obal srdca - krv. V tejto dobe človek veľmi dobre vníma. Je to čas vhodný na počúvanie hudby a divadelných hier, ale aj najúčinnejší na pôsobenie liečiv alebo na aplikáciu krémov na bolestivé miesta.
  11. Dráha trojitého ohrievača prebieha od prstenníka na vonkajšej strane ruky k tvári. Dovoľte mi poznámku. Trojitý ohrievač (tiež tri ohne, trojitý žiarič) by ste márne hľadali v anatómii, ale v čínskej medicíne je bežný. Pod týmto pojmom tradičná čínska medicína definuje trojité riadiace centrum, ktoré nesie zodpovednosť za správne a voľné prúdenie energie. Je to abstraktné označenie. Pod pojmom horný ohrievač sa rozumie funkcia orgánov umiestnených v hrudi (pľúca a srdce), pod pojmom stredný ohrievač sa chápe funkcia orgánov v brušnej dutine (slezina, slinivka a žalúdok) a dolný ohrievač sa chápe funkcia orgánov v bruchu a pod bruchu (ľadviny a močový mechúr). Je zrejmé, že trojitý ohrievač ovplyvňuje svojim spôsobom funkcie všetkých orgánov v tele. Moderná medicína prirovnáva trojitý ohrievač ku hormonálnemu regulátoru organizmu. Fyzický prejav je najmä hluchota, potenie, obehové ťažkosti, poruchy lymfatického systému, oslabenie imunity, zadržovanie vody a toxínov v organizme, opuchy v dráhe a neschopnosť používať prstenník. Psychické prejavy sa orientujú do nedostatku ústretovosti v spoločenských vzťahoch, prílišná starostlivosť o seba a blízkych. Poloha trojitého ohrievača v orgánovej ružici je od 21 h do 23 h, len časovo. V orgánovej ružici sa nezobrazuje. V princípe by mala prekrývať ružicu ako celok. Prebieha príprava tela na spánok, preto je nevhodné fajčiť, jesť alebo akokoľvek aktivovať organizmus.
  12. Dráha žlčníka prebieha od hlavy cez bočnú stenu trupu po boku nohy a končí sa na štvrtom prste nohy. Fyzické prejavy sú v žlčníkových ťažkostiach a žlčových kameňoch, časté vzdychanie, teplo stúpajúca po vonkajšej strane lýtka a stehna hore, bolesti hlavy v čelnej oblasti a v kútikoch očí, zápal uzlín pod pazuchami alebo krku, záchvaty horúčky (zimnice), bolesť kĺbov, kolenách, členkoch a stuhnutosť prsta vedľa malíčka na nohe. Psychické prejavy energetickej nerovnováhy sú najmä nedostatok tvorivosti, nesamostatný úsudok, zahmlené myslenie, neschopnosť realizovať životné plány, puntičkárstvo, chronická nespokojnosť, netrpezlivosť a večná výbušnosť. Poloha žlčníka v orgánovej ružici je od 23 h do 01 h (párový orgán je pečeň). Začína pracovať žlčník. Tí, ktorí majú ťažkosti s týmto orgánom, sa v tomto čase obyčajne budia alebo nemôžu spať.

Popri týchto dvanástich hlavných dráhach existujú ešte dve dôležité dráhy na prednej a zadnej strane tela. Obe tieto dráhy prebiehajú v strednej línii tela a sú nepárne. Predná stredná dráha prebieha od hrádze cez brucho a hrudný kôš k ústam. Zadná stredná dráha prebieha v strednej línii na chrbte. Prebieha od kostrče v strednej línii cez chrbát a hlavu k ústam. Hlavné dráhy rôznym spojením vytvárajú povrchovú a hlbokú cirkuláciu energie v organizme.

Prirodzene tento príspevok je skutočne len behom po vrcholkoch ľadovca. Ale verím, že čitateľovi tejto stránky uľahčím orientáciu v problematike, nasmerujem na nové zdroje a rozšírim záujem o hľadanie nového – aj duchovného.

Zdroje:
Černoch M.: Diagnostika v praxi; Hrabáková Z.: Ľudové liečiteľstvo alebo alternatívna medicína; Krohne H.: Čakry a meridiány; https://helar.wordpress.com; www.fengshui-perfectlife.sk; www.monada.sk; https://euforia.sk

Kontakt

Ján Franko

masazeprezdravie@gmail.com

Kupeckého 17
040 01 Košice
Slovenská Republika


+421 (0) 940 241 863




Vyhľadávanie

ALTERNA MEDIKA OZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode