Masáže pre zdravie a pohodu.

MOXA a moxibúcia

05.01.2010 20:49

https://www.masaze-relax.eu/masaze/moxa01.JPG

MOXA a moxibúcia

MOXA ( moxibúcia ) je tradičná čínska liečebná metóda, ktorá prehrievaním akupunktúrnych bodov stabilizuje vegetatívny nervový systém, zrýchľuje látkovú výmenu v organizme a zvyšuje jeho obranyschopnosť. Hlavnou oblasťou použitia sú chronické ochorenia dýchacích ciest, poruchy tráviaceho traktu, menštruačné poruchy, poruchy močových orgánov, neplodnosť, bolesti v krížoch a ochorenia kĺbov. Pre jej imunostimulačný efekt sa používa pri psychických depresiách, stavoch vyčerpanosti, nízkom krvnom tlaku, pocite chladu v tele a rekonvalescencii po chronických ochoreniach alebo operáciách.

Moxovanie je tisíce rokov stará liečebná metóda. Svoje korene má ukotvené akupunktúre, z ktorej vychádza základná teória i používanie aktívnych bodov na ľudskom tele. Ide vlastne o nahrievanie týchto aktívnych bodov tlejúcim vláknom Paliny, ktorá vyžaruje infračervené lúče s vlnovou dĺžkou od 1 do 5 mikrometrov. Pri prehrievaní sa rovnomerným, pomalým horením vyrába teplo, ktoré preniká do svalov, ohrieva dráhy a dráhové obehy, podporuje cirkuláciu chi v organizme. Na mieste prehrievania sa tvoria rôzne bielkovinové látky, ktoré napomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu, stabilizujú vegetatívny nervový systém, zrýchľuje sa látková výmena, zvyšuje sa prekrvenie a uvoľnenosť svalstva. Moxovaním sa na základe tohto princípu sa požíva hlavne na dlhotrvajúce, vysiľujúce, chronické ochorenia, zvlášť je účinné na reumatické bolesti pohybového aparátu. Choroby a bolesti zapríčinené chladom, vlhkom, prievanom a zmenami ročných období.

Používajú sa uschnuté, drtené listy Artemisia vulgaris (palina) vo forme cigary, klobúčikov a kužeľov. Moxa tlie a pomaly, rovnomerne prehára a zároveň vytvára mierne hlboko účinné teplo, ktoré cez akupunktúrne body preniká do hĺbky tela a podporuje tok energie Qi a krvi. Tým sa posilňuje obranyschopnosť organizmu voči chladu, vlhkosti a vetru, ktoré pri oslabenom organizme vnikajú do tela a spôsobujú choroby. Vylepšuje sa prekrvenie tkaniva, povzbudia sa funkcie orgánov, odstraňujú sa blokády, ktoré spôsobujú bolesť a zároveň dochádza k príjemnému uvoľneniu a regenerácii.

Možnosti nasadenia sú pri pocitoch chladu, slabosti, pri hnačke, astme, depresívnych stavoch, stavoch vyčerpanosti, nízkom krvnom tlaku, poruchách prekrvenia atď..

 

Kontakt

Ján Franko

masazeprezdravie@gmail.com

Kupeckého 17
040 01 Košice
Slovenská Republika


+421 (0) 940 241 863




Vyhľadávanie

ALTERNA MEDIKA OZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode