Masáže pre zdravie a pohodu.

MUZIKOTERAPIA

05.01.2010 18:10

Ak túžite čo najviac dní svojho života prežiť radostne, zdravo a v mieri, nezabúdajte aspoň raz denne na správnu hudobnú „dávku“.

Stalo sa vám, že ste vošli do kaviarne, no pri hlasnej hudbe ste nepočuli známeho ani vlastné myšlienky? Alebo ste sa zastavili v supermarkete s cieľom kúpiť iba chlieb, ale príjemná melódia šíriaca sa obchodom na vás tak zapôsobila, že sa vám nechcelo odísť? Napokon ste sa vydali na prechádzku medzi regálmi a pri pokladni ste skončili s plným košíkom? Hudba sa využíva nielen ako účinný marketingový nástroj, ale aj ako liek.

Alchýmia melódie

Už starí Číňania mali pri počúvaní zvukov, ticha a hudby presné pravidlá: určité zvuky počúvali na jeseň, iné na jar a niektoré boli celkom zakázané. V starom Egypte sa hudbou liečila neplodnosť žien. To, čo naši predkovia intuitívne tušili, dnes dokladajú výskumy v najrôznejších odboroch, najmä v oblasti kvantovej fyziky a biorezonančnej medicíny.

Veci už dávno zmerali, že ľudský sluch je schopný vnímať mechanické vlnivé rozruchy v približných frekvenčných medziach od 16 do 16 000 Hz, ale dnes vieme, že vďaka dlhým svalom a kostiam vnímame určitým spôsobom aj infra a ultrazvuky. Mozog dokáže vyňať z oblaku zvukov presne, čo treba. Je teda známe, že hudbu počúvame celým telom: nízke zvukové frekvencie (40 – 60 Hz) rezonujú v nohách, stehnách a v panve, kým zvuky vyššej frekvencie (hudba, ktorú bežne počúvame) rezonujú skôr v hornej časti trupu, krku a hlave.

Hudba ako liek

Hudba a zvuk sú teda vibrácie, ktoré nepočujeme len uchom, ale vníma ich každá bunka nášho tela. Výskumy dokázali, že pomalá melódia znižuje krvný tlak, rýchla ho zasa zvyšuje. Hudba pôsobí aj na tvorbu hormónov, metabolizmus cukrov, na tep srdca i činnosť pľúc. Značný vplyv má na svalstvo, krvný obeh, dýchanie, či dokonca vylučovanie žliaz. Používa sa aj ako terapia pri rôznych ochoreniach; pozitívne môže ovplyvniť vývoj dieťaťa s Downovým syndrómom, pomáha pri závislostiach, nespavosti či depresiách.

Farmakologické použitie zvukov je skutočne široké. Jestvuje štúdia o tom, akými frekvenciami vibrujú naše orgány a ako sa ich frekvencie menia pri rôznych typoch ochorenia. Odborníci vytvorili CD s melódiami priamo pôsobiacimi na určitú telesnú oblasť s konkrétnym cieľom. Následne vznikla celá CD knižnica s rôznymi variantmi skladieb na množstvo porúch.

Audio & Duševno

Pocity, ktoré v nás hudba vyvoláva, sú jedinečné. A hoci vedci zistili, že skladby v niektorej tónine pôsobia na ľudskú psychiku konkrétne (A-dur vyvoláva pokoj a lásku, B-dur veľkorysosť, C-dur evokuje pocit nevinnosti, G-dur zasa idylickosť, H-dur prebúdza vášeň) neznamená to, že u každého sa pri počutí tej istej skladby spustí rovnaký emocionálny proces.

Ľudská schopnosť vnímať a prežívať hudbu je skutočne jedinečná. Nie je tajomstvom, že pôsobením dlhodobého zaťaženia sa táto schopnosť otupuje a stráca z citlivosti. Preto aj pri domácej muzikoterapii by ste mali dodržiavať hygienu:

  • Hudbu počúvajte iba vtedy, keď sa na ňu môžete plne sústrediť. Nelieči, ak ju používate ako zvukovú kulisu.
  • Nikdy nepočúvajte viac ako dvakrát to isté dielo po sebe.

Do hudobnej lekárničky

  • Univerzálne pôsobiace nahrávky, pri ktorých sa ako základ melódie využíva jedna špeciálna frekvencia – t.j. zvuk planét Zem a Venuša; špeciálny je aj rytmus, ktorý pôsobí na činnosť srdca. Tieto nahrávky vznikli na základe dlhoročného výskumu nemeckého pediatra profesora Stroha. Ďalej by to mali byť nahrávky prírodných zvukov – šum mora, hlasy z oceánu, zvuky jaskyne, vtáčí džavot...
  • Pôvodnú etnickú hudbu primitívnych kultúr. Používa totiž prirodzené ladenie, je harmonicky jednoduchšia, ale rytmicky zložitejšia, pozitívne motivovaná.
  • Netradičné hudobné nástroje: tibetskú misu, ktorá sa považuje za zvukový liečebný zázrak - telu toho, kto na nej hrá, ale aj organizmu jeho poslucháčov dodáva široké spektrum harmonizujúcich frekvencií. Taktiež tibetské činely, ktoré sa len nepatrne líšia hmotnosťou, čím dochádza k fázovému posunu frekvencií, ktorý vyvoláva nepočuteľný, ale vedomím registrovaný ,,zvuk“ pôsobiaci blahodarne na mozog. Vynikajúce účinky má aj harmonický, tzv. alikvotný spev, ktorý odborníci považujú za najliečivejší ľudský zvuk. Vzniká tak, že zatiaľ čo človek spieva základný tón, v ústnej dutine sa pomocou jemných pohybov jazyka a pier vytvára ďalší prirodzený, vyšší tón.

Prvá pomoc

  • pri depresii: W. A. Mozart               
  • proti nespavosti: J. S. Bach
  • pri strese: F. Chopin
  • pri napätí: J. Strauss
  • pri únave: M. Ravel
     
    https://www.herkules.sk/engine/thumb/userdata/imagelibrary/vysne-ruzbachy/foto/muzikoterapia-3.jpg

Kontakt

Ján Franko

masazeprezdravie@gmail.com

Kupeckého 17
040 01 Košice
Slovenská Republika


+421 (0) 940 241 863




Vyhľadávanie

ALTERNA MEDIKA OZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode