Masáže pre zdravie a pohodu.

Shiatsu - tradičná japonská terapia.

15.04.2010 15:00

Čo je Shiatsu?

Shiatsu pochádza z Japonska, no jeho korene sa dotýkajú tradičného čínskeho umenia liečiť, ktoré dnes poznáme pod pojmom Tradičná čínska medicína. Tá sa sústredí na to, aby nepotláčala príznaky rôznych zdravotných problémov, ale hľadá príčiny chorôb a podľa nich stanovuje diagnózu a liečbu.

Shiatsu je blahodarne uvoľňujúca, regenerujúca a liečivá procedúra. Pri tejto fyzickej a energetickej harmonizácii sa používa tlak prstov, dlaní, lakťov, prípadne kolien či chodidiel. Pomocou tlaku na určité body pozdĺž energetických dráh – meridiánov sa naprávajú vnútorné dysfunkcie organizmu, podporuje sa zdravie a odstraňujú sa jednotlivé ťažkosti. O shiatsu sa hovorí ako o metóde, ktorá je diagnostikou i liečbou v jednom.

Pôvod: Japonskí mnísi začali v 10. storočí študovať v Číne buddhizmus. Pritom sa poučili aj o tradičnej čínskej medicíne a s novonadobudnutými vedomosťami sa vrátili domov. Tam začali s osvojenými informáciami ďalej pracovať, rozvíjali ich, kombinovali, experimentovali. A podobne ako pri experimentovaní s inými čínskymi tradíciami, ako je čajový obrad alebo aranžovanie kvetov, vytvorili jedinečnú japonskú liečivú formu zvanú Shiatsu. Je to teda kombinácia teoretických princípov tradičnej čínskej medicíny a techniky podobnej akupunktúre, avšak bez použitia ihiel i akýchkoľvek iných pomôcok. Základom sa stala prastará tradičná čínska masáž amma (alebo anma).

Shiatsu je určené pre každého, kto má potrebu vyriešiť svoj problém alebo svoju disharmóniu spôsobom, ktorý je prirodzený a príjemný. Aby človek zostal zdravý, potrebuje sa neustále prispôsobovať daným zmenám, vnútorne, ale aj navonok. Mal by sa neustále harmonizovať. Na tejto ceste mu shiatsu ponúka opornú ruku. Je jednou z možností ako si pravidelným prístupom k svojmu telu udržiavať energiu v rovnováhe a v dobrej kondícii. Shiatsu je relaxačné, no poskytuje aj možnosť sebareflexie a podnecuje nás k zmene životného štýlu. Myslieť preventívne, cítiť vnútornú zodpovednosť za vlastné  zdravie - tomu nás Shiatsu učí, či sme terapeut alebo prijímateľ.

Shiatsu doslovne znamena tlak prstami. Aj keď v ňom nejde len o túto techniku, tlak prstami na určité body na dráhach meridiánov je podstatný. Tlak je aplikovaný použitím prirodzenej váhy tela terapeuta (s použitím palcov, lakťov, chodidiel). Týmto tlakom sa do veľkej miery ovplyvní energia prúdiaca meridiánmi.

Shiatsu využíva totožné energetické dráhy a body na tele, ktoré používa akupunktúra. Pri shiatsu ich však stimulujeme oveľa jemnejším spôsobom - dotykom dlaní, tlakom palcov, u dospelých aj tlakom lakťov, či chodidiel. Okrem pôsobenia na body, obsahuje rôzne techniky ako naťahovanie končatín na spriechodňovanie energie v kĺboch, dychové cvičenia, hnietenie, zahrievanie, vibrovanie, potriasavanie... Shiatsu sa radí medzi masérske techniky, no vzhľadom na jeho schopnosť pracovať s energiou tela, ovplyvňuje energiu tela a tým povzbudzuje správnu funkciu vnútorných orgánov.

Na čo je Shiatsu dobré?

Shiatsu je preventívna i liečivá metóda. Energetické a iné fyzické bloky vznikajú ako následok bežných každodenných výkvyvov nálady, stresu, duševnej disharmónie. Udržiavaním plynulého toku energie pomocou pravidelného shiatsu môžete účinne predchádzať chorobám. Pokiaľ sa tieto bloky udržiavajú a hromadia a pomerne dlhý čas človeka nijako neobťažujú, takže tomu nevenuje pozornosť, vzniká časom vážnejšie ochorenie. Podľa tradičnej ázijskej medicíny totiž energia meridiánov vyživuje príslušné vnútorné orgány a zabezpečuje ich optimálnu funkčnosť.

Shiatsu uvoľňuje aj emocionálne bloky a dýchanie, a teda celkovo prečisťuje organizmus.

Kedy Vám môže Shiatsu pomôcť :

  • Pri pocite únavy a nedostatku energie, zvyšuje vitalitu a dodáva energiu
  • Pri bolestiach chrta, kĺbov, svalov, šlach, odstaňuje stuhnutosť, vracia pohyblivost a pružnosť
  • Pri tráviacich ťažkostiach, problémech s dýchaním krvným tlakom, zlepšuje trávenie a funkcie endokrinného systému
  • reguluje funkcie nervového systému
  • zmierňuje či odstraňuje bolesti (hlavy, menštruačné bolasti atď. )
  • postupne napráva nesprávne držanie tela
  • poskytuje relax a psychyckú únavu pri strese

Kedy sa Shiatsu neodporúča :

  • chrípka a jej podobné stavy s horúčkou
  • infekčné a vírusové ochorenia
  • pri akútnych zápaloch a otvorených ranách
  • zranenia, zápaly,  kožné ochorenia, poškodené kĺby
  • miesta s poškodeným tkanivom, kŕčové žily, zápaly žíl,
  • pri tehotenstve – platia určité obmedzenia, je nevyhnutné vždy informovať terapeuta

Ako sa pripraviť na shiatsu?

Pred ošetrením

Nejesť aspoň hodinu - dve pred ošetrením, prinajmenšom nič ťažké.
Pred ošetrením nepiť alkohol. Ani po ňom.
Nevhodný je aj kúpeľ v horúcej vode a intenzívne cvičenie alebo telesná námaha - to všetko narušuje tok Ki a tím sa znižuje účinnosť liečby.
Pred ošetrením treba byť dostatočne vyprázdnení (moč, stolica), aby vás tieto potreby počas shiatsu nevyrušovali.
Na shiatsu si rezervujte cca 1, 5 hodiny, doneste si pohodlné bavlnené oblečenie
Samotné ošetrenie shiatsu trvá cca 60-90 minút.

Samotné ošetrenie Shiatsu

Ošetreniu predchádza rozhovor, na základe ktorého má terapeut možnosť zorientovať sa v probléme a potrebách pacienta, diagnostikuje ho a zvoliť správnu techniku a postup ošetrenia.

Shiatsu sa vykonáva v príjemnom kľudnom prostredí, na japonskom zdravotnom matraci Futon. Voľné oblečenie zaručí človeku dostatočnú intimitu, na druhej strane však nebráni terapeutovi dotýkať sa energetických meridiánov.


Shiatsu sa radí medzi masérske techniky, no vzhľadom na jeho schopnosť pracovať s energiou tela, ovplyvňuje energiu tela a tým povzbudzuje správnu funkciu vnútorných orgánov. Shiatsu preto radšej nazývam ošetrenie či terapia. Ide v ňom o jemnú manipuláciu jednotlivými časťami tela, preťahovanie a rotácie, hnietenie, vibrovanie, potriasanie, ktoré energiu rozprúdi, otvoria dráhy, skvalitnia tok energie v tele. Nasleduje práca s jednotlivými bodmi na meridiánoch, ktoré už priamo ovplyvňujú problém a sú schopné ho riešiť.


Po ošetrení

Po ošetrení treba piť viac ako obvykle. Shiatsu stimuluje uvoľňovanie toxínov, ktoré pitím dokážete vylúčiť z tela.
Zabezpečiť si pohodové hodiny bezprostredne po ošetrení. Nie je dobré rýchlo vhúpnúť do stresových situácií v práci, alebo fyzicky namáhavých činností.

Po skončení Shiatsu je vhodné ostať ležať a relaxovať.  Po návrate domov je taktiež vhodné vypiť horúci čaj a pospať si.

Shiatsu ako preventívna metóda a metóda regulujúca toky vašej energie, sa odporúča absolvovať pravidelne. Minimálne raz za mesiac. V prípade riešenia nejakého závažného problému, je vhodné absolvovať Shiatsu minimálne 1 x týždenne až do odstránenia problému.

Kontakt

Ján Franko

masazeprezdravie@gmail.com

Kupeckého 17
040 01 Košice
Slovenská Republika


+421 (0) 940 241 863




Vyhľadávanie

ALTERNA MEDIKA OZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode